onsdag den 3. marts 2010

Tirsdag den 23. februar:

Lake Kivu - fjorden ved Kibuye

Memorial ved den katolske kirke

Det bliver en afslappende dag i dag. Vejret er godt, så der er dømt feriestemning på hotellets terasse. Jeg møder lidt forskellige mennesker på hotellet, så der bliver tid til lidt hyggesnak – især med 3 slovakker, som arbejder for regeringen med at finde mineraler (og dermed mulige miner) i bjergene ved Bisesero. Bisesero var det eneste sted i Rwanda, hvor Tutsierne i 1994 forsøgte at organisere en modstand. 50.000 Tutsier kæmpede med sten og stokke mod Hutuernes regeringssoldater og Interahamwe. 1300 Tutsier overlevede.
Nå, dagens eneste projekt er, at gå ”Kibuye rundt”. Kibuye ligger langs en vej om en bakke – med hotellerne ved vandet og byens centrum bag bakken. Der er nok ca. 5 km rundt. Kibuye er en mindre og rolig by uden de store armbevægelser – ja ok, de er ved at bygge en stor fleretagers bygning på den modsatte bakke. Har du gættet det? – En bank selvfølgelig. Der er meget lidt trafik bortset fra en del Motos, og så lige en del store, dyre, hvide jeeps – det er FN-ansatte. ”Man skal jo gerne kunne se, at det er de rige, som kommer og hjælper, ikke?”.
Byens fodboldstadion er en græsmark med 2 mål og en sønderbombet tribune. Der er en stor massegrav ved siden af, men der er ikke gjort noget videre ud af stedet, blot malet ”Genocide Memorial 1994” på en væg. Der er ingen informationer om stedet, men jeg mener bestemt, at byens borgmester, ”the butcher”, også slog til her. Som ved kirken bad han Tutsier samles, så de kunne blive beskyttet. 20.000 Tutsier samledes på dette stadion, og alle blev myrdet på 2 dage – først håndgranater, så skudsalver og til sidst Interahamwe med macheter. Tribunen står der stadig sønderbombet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar