lørdag den 6. marts 2010

Onsdag den 3. marts:

"Share Out Meeting" nær Bujumbura

I dag skal jeg med Thomas til ”share out meeting”. Dutaberane – hvor han er direktør – er en HIV/AIDS-organisation. De arbejder med såvel undervisning til forebyggelse samt hjælp til at leve med HIV/AIDS, og så har de et projekt, hvor de opbygger et netværk af mikroøkonomiske grupper. Det er et super godt koncept! Man danner en gruppe på ca. 20 personer, og forløbet varer 1 år; de mødes en gang om ugen i gruppen. Hér skal de hver uge skyde 1 andel eller mere – 1 andel kan fx være 500 bfr (2,20 kr) – ind i puljen; på den måde formår de at spare op, så de får kapital til at skabe ”small businesses”. Man kan så søge i gruppen om at låne et beløb til en investering. Det kan være, at man vil købe nogle klaser bananer og sælge dem fra en bod. Man betaler så et gebyr på måske 10% for at låne, og lånet skal være betalt tilbage efter 3 måneder. De kan så også skyde mere end den påkrævede ene andel per gang ind, så de sparer mere op, og dertil kommer kapitalens tilvækst pga investeringerne. Et vist beløb går til en ”social fund”, hvor man på mødet i enighed beslutter, hvis nogle trængende, som er syge, skal have støtte. Det kunne fx være HIV-smittede. Alt ved gruppemøderne følger nøje regler. Kun 2 personer (”tællerne”) må røre pengene, og pengekassen står hos en tredje person, mens nøglerne til de 3 hængelåse ligger hos yderligere 3 andre personer. Alle skal huske fra gang til gang, hvor mange penge, der er i kassen; ellers koster det en bøde. Disse regler giver tryghed for, at det kan betale sig at spare op.
Vi besøger 2 grupper ved en kirke i et område ved søen i udkanten af Bujumbura. ”Share out meeting” er så, når året er gået, og pengene skal fordeles efter antal andele i foreningen. Den fattigste af de 2 grupper har en andel på 500 brf; de er nu 669 brf værd stykket. Den, som jeg sidder nærmest, har 115 andele (det er næsten 2 om ugen), og skal dermed have det, der svarer til 339 kroner. Det er rigtig mange penge og kan med den rette investering hjælpe til en højere levestandard. En anden væsentlig ting i disse grupper er fællesskabet, solidariteten og en bedre forståelse indbyrdes. Dette er et udviklingsprojekt i ordets bedste betydning. De har selv tjent hver en krone – de får intet og køber fx selv pengekassen. Det ”eneste” Dutaberane bidrager med er initiativet, motivation og uddannelse og oplæring til at kunne drive disse foreninger.
Man ser tydeligt deres glæde og stolthed over, at denne kapital har de selv tjent, og det giver dem en knivskarp motivation. Det er hér man i ulandene finder drivkraften til at ville arbejde for og udvikle til højere levestandard. I et sådant projekt har man troen på, at det kan betale sig, tilliden til, at pengene ikke forsvinder, og stoltheden ved selv at have skabt sin fremgang.
Den anden gruppe er lidt mere velhavende og har en andelsstørrelse på 1000 brf. De har nu over 3 millioner i kassen, og deres andel er vokset med 65% på dette år. Nu skal pengene så fordeles, hvilket foregår efter de udførlige regler. Dette er en festdag, så den 4 timer lange seance indeholder også en lang række takketaler, noget mad og flere taler.
Tilbage hos Spanner bliver det klart, at jeg nok først kommer til Tanzania fredag. Jeg skal have visa i morgen, og billetten kan åbenbart købes på forhånd, så det må jeg jo hellere gøre.

6 kommentarer:

  1. Tak for sms og mail. Når jeg skriver dette er du vist allerede videre fra Kigoma. Når du tager til Dar es Salam kommer du ikke gennem de store nationalparker eller hvad?
    KH mor

    SvarSlet
  2. Ved ikke lige hvad der skete med den 1.kommentar jeg skrev. Prøver igen. Tak for sms og mail. Når du får min kommentar er du måske allerede i Dar es salam. Håber du får en rolig sejltur til Zanzibar. Skal du til Mombassa og Lamu bagefter?

    SvarSlet
  3. Hold da op hvor du får oplevet noget,og kørt nogle ture. vil bare sige HYG DIG og fortsat god tur. KH. Grethe

    SvarSlet
  4. Nu har jeg også fået læst dine sidste beretninger - efter at jeg har været i Jylland på overlevelsestur. Hyg dig fortsat.
    Kh. Far.

    SvarSlet
  5. Til Mor: Nej jeg kommer iike gennem nationalparkerne. Vejen gaar vel 2-300 km syd for Serengetti. Fra Zanzibar skal jeg til Mombasa og Lamu, hvorfra jeg har en flyver til Nairobi.

    SvarSlet
  6. Hej Anders!
    Vi følger dig med stor interesse. Det er helt fantastisk, hvad du oplever! God tur videre!
    Kærlig hilsen
    Torkil og Inger Lise

    SvarSlet